L’Ajuntament de Girona estudiarà un nou mecanisme per fer voltar el Tarlà

La Universitat de Girona col·laborarà en la recerca de noves possibilitats de moviment d’aquesta figura del patrimoni festiu de la ciutat

L’Ajuntament de Girona estudiarà la possibilitat d’incorporar un nou mecanisme per fer voltar el Tarlà, una de les figures més populars de la cultura festiva de la ciutat. El consistori ha demanat a la Universitat de Girona (UdG) que col·labori en la recerca de noves vies per fer giravoltar la figura i, per aquest motiu i amb la finalitat d’estudi, en les properes setmanes el Tarlà s’instal·larà en un dels espais de l’edifici de l’Escola Politècnica Superior de la UdG.

Concretament, treballaran en el projecte estudiants d’últim curs de grau i de màster que posaran en pràctica els seus coneixements d’enginyeria mecànica en el marc del grup de recerca Anàlisi i Materials Avançats per al Disseny Estructural (AMADE).

Aquesta iniciativa sorgeix arran de la necessitat de buscar una alternativa a fer moure el Tarlà des de l’interior d’un pis d’un edifici del carrer de l’Argenteria. “Malgrat que el Tarlà se seguirà ubicant al mateix balcó, cal trobar la manera de mantenir les seves populars voltes sense haver d’accedir dins de l’edifici. Volem preservar aquesta tradició que forma part del nostre patrimoni cultural sense envair cap propietat privada”, ha explicat la regidora de Dinamització del Territori de l’Ajuntament de Girona, Eva Palau.

El Tarlà és una de les figures més típiques de Girona. Se sol posar al carrer de l’Argenteria pels voltants de Sant Jordi, durant les Festes de Primavera de la Rambla i l’Argenteria. Es tracta d’un ninot penjat d’una barra que reposa entre dos balcons, que fa giravoltes, va vestit de joglar i porta esquellerincs a les puntes del barret. La llegenda explica que fa molts anys al carrer de l’Argenteria hi va haver la pesta i que aquest fet va provocar el tancament de la via pels dos extrems. Per tal de distreure els veïns, la llegenda diu que un veí anomenat “tarlà” els divertia fent tombarelles.

 • No comments yet.
 • Add a comment

  També et pot interessar...

  al dia!

  Vols rebre l’actualitat de Girona al teu correu electrònic? 

  PD: No som gens pesats i podràs borrar-te de la llista quan vulguis!


  Els més populars