El món que s’amaga darrere les llibreries de 2a mà

La majoria de nosaltres hem pres consciència que els nostres ulls siguin els últims en veure el punt final d’un llibre, l’únic propòsit del qual, després de ser llegit, sigui agafar pols en un racó de casa o acabar tirat a la paperera. No acostumem a pensar que aquelles pàgines podrien ser llegides de nou, permetent a una altra persona el gaudi d’aquella lectura.

És aquí on entra el paper de les llibreries de segona mà, que permeten donar més vides als llibres de les que podria oferir un únic lector. I és que aquestes llibreries influeixen en nosaltres i la nostra societat més del que podem imaginar.

En primer lloc, eviten als llibres el que podria ser un final tràgic a una deixalleria per poder acabar essent exposats i venuts a un preu més baix. D’aquesta manera, ensorren la barrera econòmica i promouen la lectura per a qualsevol públic. Així mateix, en el moment en què no es llancen, també contribueixen en el manteniment de la natura, agafant un rol de responsabilitat en la sostenibilitat.

En segon lloc, aquestes llibreries ofereixen l’oportunitat als lectors de trobar llibres descatalogats o bé, amb sort, joies de l’univers editorial. L’interès general no només recau en llibres recents, sinó també en llibres publicats de fa anys que adquireixen valor, no sols per la història que conten, sinó també pel seu autor, format o edició.

Tenim la sort que a la ciutat de Girona també es pren consciència de la importància d’aquestes llibreries i se n’ofereixen dues: el Re-Read i el Sweet Books.

RE-READ

La llibreria Re-Read, ubicada al Barri Vell, concretament al carrer de les Ballesteries, 4, es troba en mans de la Lluïsa; una dona que ara farà tres anys va prendre la decisió d’aprofitar l’oportunitat que se li va presentar i iniciar una nova etapa professional portant la petita i encantadora botiga.

Segons la Lluïsa, “les noves tecnologies, la lectura digital  i els llibres, siguin de segona mà o no, són totalment compatibles. Les llibreries de segona mà sempre tindran un públic addicte, fa anys que ja funcionen a altres països i aquí també”.

Tot i regir-se per la mateixa base, no totes les llibreries de segona mà utilitzen el mateix procés de compravenda, en el cas Re-Read es compren llibres de segona mà a particulars que els hi ofereixen. Compren tots els llibres al mateix preu, independentment de la mida, tipologia o idioma. El criteri de compra més important és que el llibre estigui en bon estat.

El que els diferencia de la resta de llibreries de segona mà és que sempre venen els llibres al mateix preu. Un llibre per 3 €, 2 llibres per 5 € i 5 llibres per 10 €.

 • Què diria a les persones perquè s’animessin a donar una segona vida als llibres i a comprar-los?

Quan decidim que no volem tenir alguns llibres a casa és important donar una segona oportunitat a aquests llibres perquè puguin ser llegits per altres persones i no portar-los a la deixalleria. I als lectors els oferim llibres en bon estat a un preu molt raonable.

En les nostres llibreries podràs trobar llibres de segona mà en bon estat, també vendre els teus perquè sempre hi ha llibres llegits i llibres per llegir, per això comprem i revenem, perquè mai et quedis sense cap dels dos.

Per més informació podeu consultar el seu espai web aquí: https://www.re-read.com/

SWEET BOOKS

La llibreria Sweet Books, ubicada al C/ de les Ferreries Velles, 14, és portada per l’Ernest i l’Olga, una parella de lectors i llibreters que confirmen que l’únic que els va caldre per iniciar el projecte de la llibreria de segona mà va ser la crisi econòmica.

L’Ernest i l’Olga opinen que les noves tecnologies i el progrés de la lectura digital sí que els afecta. Tanmateix, els lectors en general (ells inclosos) encara prefereixen el llibre físic; i com que es dediquen al llibre de segona mà, tenen una gran quantitat de llibres (edicions antigues, llibres esgotats) que no es troben disponibles electrònicament.

Com s’ha dit anteriorment, no totes les llibreries segueixen el mateix procés de  compravenda. Pel que fa a Sweet Books, compren el que els ofereix la gent o bé, els busquen en llocs especialitzats i fires, “busquem sempre llibres que ens semblin interessants a nosaltres o llibres (o autors, o col·leccions, o editorials) que la gent demana sovint”. Els criteris que utilitzen per determinar el valor econòmic d’un llibre es basen en l’oferta i demanda, i del valor intrínsec, és a dir, com més escàs sigui un llibre i més gent el busqui, més car serà. “Nosaltres busquem la cotització de cada títol que posem a la venda, i sempre posem un preu més baix; tot i que hi ha llibres que per força han de ser cars”.

 • Què diria a les persones perquè s’animessin a donar una segona vida als llibres i a comprar-los?

Que llegir és la cosa més divertida que pot fer una persona sola, i que a la nostra llibreria sempre trobarà algun llibre que l’està esperant.

Podeu trobar més informació al nostre perfil: https://gironasecreta.com/listing/sweet-books/

Vivim en una societat on les noves tecnologies avancen a passos de gegant, evolucionant i adequant-se en molts àmbits, i la lectura no n’és una excepció. Tanmateix, el fet de poder olorar, palpar o passar la pàgina d’un llibre és una sensació de desconnexió única, que no desapareixerà mentre hi hagi persones que en coneguin el seu gaudi.

 • No comments yet.
 • Add a comment

  També et pot interessar...

  al dia!

  Vols rebre l’actualitat de Girona al teu correu electrònic? 

  PD: No som gens pesats i podràs borrar-te de la llista quan vulguis!


  Els més populars

  No et perdis res