La novena edició del Festival Internacional de Divulgació Científica Pint of Science serà la més concorreguda a Espanya fins ara. Durant els dies 13, 14 i 15 de maig s’oferiran 850 xerrades a 67 localitats, entre elles Girona. Durant tres dies, els bars de les nostres ciutats es converteixen en laboratoris improvisats des d’on els investigadors més capdavanters del panorama estatal compartiran els avenços més recents de la ciència a Espanya. Amb un llenguatge comprensible i proper, qualsevol ciutadà podrà conèixer projectes de les àrees més variades: neurociència, astrofísica, medicina, història, supercomputació, matemàtiques, economia i zoologia, entre d’altres.
A Girona, Pint of Science se celebrarà a partir de les set de la tarda als bars Dolma Lounge, Saratoga, i Ateneu Salvadora Catà, amb un total de 21 xerrades i cobrirà les temàtiques Planeta Terra, Tech Me Out, El Nostre Cos, La Nostra Societat, D’Àtoms a Galàxies, i Ment Meravellosa. Entre els investigadors i científics que participen en aquesta edició de Pint of Science Girona, es troben el Dr. Albert Sabater, director de la Càtedra – Observatori d’Ètica en intel·ligència artificial de Catalunya (OEIAC) que dilluns 13 ens parlarà sobre ”Enfocament BEER (Business Ethics, the Environment & Responsibility): usos i abusos de la intel·ligència artificial”, i la Dra. Núria Mallorquí, del Grup de Recerca en Llenguatge i Cognició que dimarts 14 ens parlarà sobre “Trastorns alimentaris i conductes addictives”. La programació completa es pot consultar a la seva pàgina web.
“És la química que es crea entre les persones ponents i el públic en el caliu propi de l’ambient de bar el que fa que aquesta iniciativa sigui cada cop més popular”, ha comentat un dels voluntaris que s’encarrega de la comunicació. “Sovint, durant el nostre dia a dia no tenim temps per conèixer la profunditat i qualitat d’investigacions de km.0 que tenim a casa”, afegeix, i conclou “la motivació i la passió que transmeten aquestes persones que es dediquen a la ciència és quelcom admirable”.
Com a novetat, aquest any des de l’organització estatal s’ha reforçat i donat suport a la importància de la ciència bàsica, que ha fet possible assolir fites com les vacunes o els viatges espacials. De la mateixa manera, s’han fet valdre temes d’interès social actual com les polítiques científiques i la transició energètica, que afecten directament el benestar, l’economia i el creixement del país.
Pint of Science 2024 és un esdeveniment gratuït per a tots els assistents i a Girona és possible gràcies al patrocini de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA), l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI), la Universitat de Girona (UdG), i BTM SOUND.
Un any més, Pint of Science és una realitat també a escala mundial
Pint of Science va néixer el maig del 2013 al Regne Unit quan els investigadors Michael Mostkin i Praveen Paul van organitzar un esdeveniment als seus laboratoris per tal de mostrar la investigació que realitzaven persones afectades per diferents malalties mentals. Ells mateixos van comprovar la gran repercussió que va tenir en aquests pacients, i van pensar, “si la gent va als laboratoris… per què no portar la ciència al lloc on hi ha la gent, els bars?”. Poc s’imaginaven que uns anys després, la seva idea faria la volta al món, celebrant-se aquest 2024 simultàniament als 5 continents, comptant amb 25 països participants.
Els científics australians seran els primers a apujar la persiana dels bars i a brindar pel coneixement i la seva divulgació. Des d’allà, i amb la resta de països amfitrions, començarà una marató de 3 dies de ciència i bars de tot el Món.
Pint of Science 2024 és un esdeveniment gratuït per a tots els assistents, i no es podria fer possible si no fos per la col·laboració d’organitzacions que patrocinen el festival, ICRA, IDIBGI, UdG i BTM SOUND en l’àmbit local; i Labbox, CESIF, TRBL, JJNN i Vadillo Assessors a escala estatal.
Add a comment