Receptes del Tortell de Reis: Pas a pas

Aquest dijous 6 de gener, entre rialles i regals, sorprèn a la família i amics amb un tortell de Reis d’elaboració pròpia! Aquí te n’expliquem la història i t’ensenyem algunes formes d’elaborar-lo.

 

Tradició:

Per estrany o sorprenent que sembli, aquest àpat es remunta a l’època de l’imperi Romà, a <<Les Saturnals>>, una etapa festiva celebrada al desembre en la que els esclaus de l’època podien passar una setmana de manera ociosa i per fer honor a Saturn, el déu romà de la collita i l’agricultura, l’aleshores tradicional postre es preparava amb mel, fruits secs, dàtils o figues.

Al segle III dC, amb l’arribada del cristianisme, es va introduir la fava com a representació de la fertilitat; aquell que la trobés en la seva porció de tortell seria atorgat amb prosperitat durant tot l’any.

Al cap de molts segles es relacionà el tortell amb Lluís XV de la reialesa francesa, que al segle XVIII va popularitzar-lo entre les famílies nobles i la cort. El rei demanà introduir una moneda d’or, provocant que el fet de trobar aquesta moneda resultés més desitjós que trobar una fava, i amb el temps canvià el significat del llegum a la mala fortuna.

Actualment, al nostre territori, la tradició assenyala que aquell que trobi la fava ha de pagar el tortell de l’any següent i el que troba la figureta del rei és coronat.

 

Algunes receptes:

 • TV3, a través del programa Dolça Catalunya i de la mà del cuiner Miquel Tolosa, ens ofereix una recepta de dificultat alta per aquells valents que s’atreveixen a seguir els seus passos. 

Visualitza la recepta aquí

 • Mitjançant el portal web Catalunyacuina, Albert Vilas ens ensenya pas a pas i a través de fotografies perquè l’elaboració resulti més amena, com elabora ell el Tortell de Reis.

Visualitza la recepta aquí

 • El Diari ARA durant aquests darrers anys també ha anat compartint diverses receptes per fer a casa i elaborades per pastissers: El 2018 va compartir la preparació del millor Tortell de Reis artesà i gustós elaborat pel professor i pastisser Albert Barrero, de l’Escola de Pastisseria de Barcleona; el 2020 la proposta del pastisser i xocolater del restaurant Quatre Coses de Barcelona, Oriol Balaguer; i el 2021 el pastisser Èric Ortuño, de L’Atelier Barcelona, explicà els passos per preparar el dolç del dia de Reis a Casa.

Recepta de Barrero aquí. Recepta de Balaguer aquí. Recepta de Ortuño aquí.

 • Per acabar, el canal de YouTube de culinarisCAT publicà l’elaboració del seu tortell de massapà amb fruita confitada, figureta i fava.

Visualitza la recepta aquí 

 • No comments yet.
 • Add a comment

  També et pot interessar...

  al dia!

  Vols rebre l’actualitat de Girona al teu correu electrònic? 

  PD: No som gens pesats i podràs borrar-te de la llista quan vulguis!


  Els més populars

  No et perdis res