SOM SOSTRE: un projecte solidari que necessita la teva ajuda

Avui us volem parlar d’un projecte solidari que va néixer a la ciutat ara fa tres anys amb un clar objectiu: donar visibilitat a una minoria que sens dubte passa molt desapercebuda per tots els ciutadans i necessiten la nostra ajuda: les persones sense sostre.

Al llarg d’aquestes setmanes ja hem vist i comprovat la ferocitat amb la qual el COVID-19 ha actuat al nostre país. Ningú està exempt de les seves conseqüències si no es prenen les mesures de protecció adequades que a hores d’ara ja tothom coneix.

Però què passa amb les persones sense sostre? Ara més que mai necessiten la nostra ajuda i l’Associació Som Sostre, des de les seves xarxes socials, fa una crida a la ciutadania. Cada petit gest és important.

Des de Girona Secreta us volem apropar a aquest projecte social i donar-li més visibilitat.

Origen de Som Sostre

En Cristian Lienlaf, fundador i actual president de l’Associació, l’any 2017 va fer una publicació a la pàgina de Facebook “No ets de Girona sinó” explicant que aquella mateixa nit, prepararia diverses olles amb sopa per anar-la a repartir a persones que vivien al carrer, amb les quals, prèviament i en l’anonimat, havia creat un vincle i alhora, encoratjant als usuaris a acompanyar-lo i aportar la seva ajuda de manera voluntària.

Arran del feedback que va obtenir aquell simple post, aquella nit molts veïns de Girona van anar a repartir menjar a sense sostre de manera totalment altruista, així va ser com es van començar a forjar vincles que encara avui dia perduren.

Dos dies després, es va crear el grup de Facebook SOM SOSTRE GIRONA on els ciutadans de Girona i arreu es van anar afegint per formar una xarxa i estructurar aquesta tasca que tot just acabava de començar.

En veure el ressò i les necessitats que sorgien, es van constituir com una associació, ja que d’aquesta manera podrien obtenir recursos més fàcilment.

L’objectiu del projecte

CREAR VINCLES. A part de ser el seu propòsit principal, és també la filosofia i l’eslògan de l’agrupació.

Crear vincles amb persones que viuen al carrer, que no tenen per menjar i no tenen la possibilitat d’interactuar amb gent la major part del seu dia a dia. És per això que Som Sostre estableix relació amb ells, proporcionant-los aliment, conversa i afecte.

Es necessiten persones desinteressades que dediquin temps a aquells que necessiten un recolzament i un acompanyament per fomentar les seves fortaleses i capacitats.

La seva eina de treball és la mobilització i la difusió de les seves tasques diàries per tal que tothom pugi prendre consciència de que tots/es podem formar part d’aquesta iniciativa i alhora, fer visible als invisibles.

 

Treballen des de la solidaritat i no des de la caritat, des de la comprensió i no de la compassió i des de l’horitzontalitat i no la verticalitat.

Un altre dels seus objectius és la consciència col·lectiva de la ciutadania de Girona i arreu. I per aconseguir-ho, no hi ha res com viure en primera persona l’experiència de compartir amb els sense sostre el seu espai-temps.

D’aquesta manera podran deixar de banda els prejudicis, estereotips i altres conceptes equívocs que tinguin interioritzats a causa de l’estigma cap aquest col·lectiu.

Un projecte 100% autogestionat pels voluntaris

Totes les accions que es duen a terme des de Som Sostre es realitzen íntegrament a partir de la gestió dels voluntaris/es i/o socis/es. Segons les aptituds, capacitats i fortaleses de cadascú, es distribueixen les tasques, d’aquesta manera, formen equips de treball temporals o indefinits, segons convingui.

Actualment compten amb la col·laboració d’entitats que treballen seguint un mètode de treball similar com ara: Associació Cultural i Esportiva Bombers Girona, Associació B.O.S.S.A., Escola de música Sol de Solfa, etc.

Una de les tasques més importants dels voluntaris/es de l’associació són les sortides que fan tres cops a la setmana (dijous, dissabte i diumenge) on recórren els carrers de Girona i ofereixen sopar calent a les persones sense sostre. D’aquesta manera poden compartir una estona del seu dia amb ells.

El menjar i logística l’aconsegueixen a través de donacions i aportacions dels mateixos voluntaris i/o socis.

En aquesta situació de confinament, no podem oblidar-nos d’aquesta minoria i és per això que, amb el suport de la Policia Municipal i les mesures de seguretat i protecció adients, continuen repartint menjar a aquestes persones, no obstant això, volen fer una crida a establiments de restauració i/o venda d’aliments per col·laborar de manera desinteressada i posin de la seva part per ajudar a les persones que viuen al carrer.

Si us interessa el projecte, només us heu de posar en contacte amb ells a través de les seves xarxes socials.

Qualsevol ajuda serà benvinguda.

  • No comments yet.
  • Add a comment

    També et pot interessar...

    al dia!

    Vols rebre l’actualitat de Girona al teu correu electrònic? 

    PD: No som gens pesats i podràs borrar-te de la llista quan vulguis!


    Els més populars

    No et perdis res