L’Arxiu Municipal fa un recull de cartes i dibuixos enviats des del front de la Guerra Civil l’any 1937

L’Arxiu Municipal de Girona publica a partir d’avui al seu web un recull de cartes i dibuixos enviats des del front l’any 1937. Aquest recurs ha estat creat per commemorar, un any més, el Dia Mundial del Correu, que se celebra cada 9 d’octubre.

El recull publicat conté diverses cartes escrites la tardor de 1937 des del front d’Aragó, en plena Guerra Civil espanyola, per Ferran Rahola i Auguet a la seva família. Aquesta correspondència descriu, com tantes d’altres, l’experiència de guerra d’una família concreta, i transmet tot allò de quotidià, d’íntim i personal que transporten les cartes, i que en situacions bèl·liques prenen matisos més intensos i dramàtics, sobretot si es coneix el destí de remitents i destinataris. Alhora es proposa un diàleg entre les cartes de Ferran Rahola i els dibuixos fets a la mateixa època per un amic seu, Pere Casellas i Cardoner, mestre d’escola, que morí al front de Guadalajara el 19 de febrer de 1938.

Malgrat viure dues experiències diferents, hi ha diverses constants en les cartes dels dos amics, com la necessitat de tenir notícies d’uns i altres o l’enyor envers Girona i la família des de la descripció del paisatge i la quotidianitat al front. La correspondència també informa de la situació al front amb suficient escassetat de dades com per passar la censura de guerra. I tampoc falta l’humor, sigui amb paraules o dibuixos, per mantenir els ànims o resignar-se.

Aquesta documentació forma part del conjunt de llibres i documents que foren donats pels néts de Carles Rahola l’any 2016 i s’integraren al fons Carles Rahola Llorens de l’Arxiu Municipal de Girona.

El 9 d’octubre se celebra el Dia Mundial del Correu que commemora la creació de la Unió Postal Universal (UPU) l’any 1874. La UPU és un organisme especialitzat de les Nacions Unides (des de 1948) que es va crear amb l’objectiu d’unificar els serveis postals dels diferents territoris del món i que va establir el principi de llibertat de trànsit en els enviaments de correspondència.

 • No comments yet.
 • Add a comment

  També et pot interessar...

  al dia!

  Vols rebre l’actualitat de Girona al teu correu electrònic? 

  PD: No som gens pesats i podràs borrar-te de la llista quan vulguis!


  Els més populars