La foto més antiga de Girona… a Dublín?

Ja fa un parell d’anys des de que la van localitzar, però de ben segur que ningú es podria haver imaginat que la fotografia més antiga que existeix de la ciutat de Girona es trobaria a Irlanda.

El Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l’Ajuntament de Girona va rebre una reproducció digital de la primera imatge fotogràfica de la ciutat, conservada a la Biblioteca Nacional d’Irlanda, a Dublín. La fotografia, datada al voltant de 1852, és una vista del riu Onyar, concretament del lloc on hi ha actualment el pont de Ferro o de les Peixateries Velles, que tantes vegades ens hem aturat a fotografiar i que per aquell llavors encara no s’havia construït, ja que el pont de Gustave Eiffel es va construir en 1877 i, en la imatge, es pot veure en el seu lloc una passarel·la de fusta que connecta les cases de les dues ribes del riu.

La instantània original es conserva a Dublín i és un paper a la sal fet a partir d’un calotip (negatiu en paper). La fotografia és obra de François Gobinet de Villecholes, un fotògraf francès conegut amb el sobrenom de Franck que es va establir a Barcelona en 1849 i va muntar a la ciutat un estudi fotogràfic de gran prestigi. El CRDI va tenir coneixement de la imatge a partir del catàleg d’una mostra sobre el calotip que es va exposar en el Museu de la Universitat de Navarra durant el primer quadrimestre d’aquest any.

Fins ara, la imatge més antiga de Girona que es conservava en suport fotogràfic es considerava que era una vista del pont de Pedra des de l’arenal. Segons recull la introducció del llibre Joan Martí Centellas “Belleses de Girona, 1877” aquesta imatge, considerada fins ara la més antiga, és de 1867, feta en paper a l’albúmina i signada pel fotògraf José Martínez Sánchez.

La imatge de la Biblioteca Nacional d’Irlanda avança aquest moment 15 anys, fins a 1852, i suposa una nova referència per a l’estudi de la història de la fotografia a Girona. Aquest n’és un clar exemple que Girona no només volta pel món en forma d’escenaris de pel·lícula… .

 

*Font de la imatge: Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l’Ajuntament de Girona

 • No comments yet.
 • Add a comment

  També et pot interessar...

  al dia!

  Vols rebre l’actualitat de Girona al teu correu electrònic? 

  PD: No som gens pesats i podràs borrar-te de la llista quan vulguis!


  Els més populars