Sembla que avui dia no es pugui sortir de casa sense haver de gastar, ja sigui per anar a prendre alguna cosa, anar a comprar, al teatre, al cinema, etc. Tanmateix, Girona és una ciutat plena d’encant, amb molta història i molts racons on l’únic que s’hi requereix és l’atenció, i no la cartera. En aquest article us explicarem 7 plans gratuïts per poder fer a la bonica ciutat:
- Perdre’s pel Call Jueu: Call prové de l’hebreu Kahl i és la paraula catalana que s’utilitza per denominar els diversos barris jueus. Aquesta zona es va començar a formar al segle XII al carrer de la Força pel fet que les famílies jueves, que abans vivien als voltants de la catedral, s’hi instal·laren. Des del punt de vista cultural, fou una de les comunitats jueves d’occident més importants i actualment, és el call millor conservat d’Europa. És molt visitat per ser una gran font de cultura d’altres èpoques i passejar-s’hi és gairebé com perdre’s en l’aura de fa nou segles.
Passeig de la Muralla. Ajuntament de Griona
- Visitar les muralles de Girona: no és cap secret que aquests elements defensius han sigut testimonis del pas del temps, passant de les sagnants lluites als passejos dels turistes. La muralla fundacional data del segle I aC, quan els romans van fundar la ciutat de Gerunda. Aquesta, amb els segles ha anat experimentant ampliacions i enderrocs, passant per diferents èpoques: de la fundacional a carolíngia, a la medieval i a la de l’edat moderna. Durant el primer terç del segle XX, a causa de la voluntat d’expansió urbanística, es van enderrocar els panys de la muralla. Estan declarades com a Bé Cultural d’Interès Nacional i des de dalt s’ofereixen unes espectaculars vistes de la ciutat. Si enganxeu un bon dia, un dels millors moments és la posta de sol, quan el paisatge ens mostra un panorama gariebé superb. Abans de començar l’excursió us recomanem passar per l’Oficina de Turisme, que es troba la plaça de l’Ajuntament, i on us proporcionaran un mapa de la ciutat i aconsellaran de quina és la millor ruta.
- Temps d’esbarjo al Parc de Domeny: Aquesta zona s’adequa a qualsevol edat, encara que és una àrea excepcional per als més joves. Disposa de: taules de pícnic i de ping-pong, dues tirolines, una zona de jocs infantils, un rocòdrom, un espai destinat per a jugar a la petanca i un altre per a fer skateboard. Sens dubte un lloc per a qualsevol persona i per a qualsevol moment del dia.
- Passejar pel parc de la Devesa: si ets de Girona de segur que t’hi has passejat alguna (o moltes) vegades, ja sigui per anar a fer esport, per quan són les festes o perquè ha sigut un lloc de pas quan has quedat amb els amics o la família, per exemple. Tanmateix, és un bon espai per respirar aire fresc, visitar els Jardins Francesos que s’hi troben i desconnectar del rebombori de la ciutat: és el pulmó verd de Girona. L’escriptor Narcís-Jordi Aragó (1932-2016), el 1980 va publicar una obra anomenada La Devesa, paradís perdut, la qual ha estat, fins ara, l’única monografia dedicada a aquesta zona: <<Per a qualsevol gironí, la Devesa és el grandiós escenari d’una vida. Un món complex, inquietant, i un tema que afecta tothom, perquè el parc –encara que no ho sembli– és de tots.»
5. Visitar els museus el primer diumenge de cada mes: Girona és famosa no només per la seva bellesa, sinó també pel seu encant cultural i conservació històrica. El que no sap gaire gent és que el primer diumenge de cada mes, per tal de conservar l’interès cultural i ser conscient del que ofereixen algunes de les entitats d’aquest àmbit, alguns museus obren les seves portes de manera gratuïta. Aquests museus són: el Museu d’Història dels Jueus, el Museu del Cinema, el Museu d’Història de Girona, el Museu d’Art de Girona i el Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona. No us ho perdeu i aprofiteu aquesta magnífica oferta!
- Visitar el CaixaForum Girona: de manera periòdica i constant el CaixaForum Girona, ubicat al Carrer dels Ciutadans, 19, ofereix conferències, concerts, visites, i molt més per tal d’apropar la cultura a tots els públics. Moltes de les exposicions i activitats, si es reserven amb anticipació, són gratuïtes o molt econòmiques. Ara teniu fins al 30 de gener per anar a veure Objectes de desig. Surrealisme i Disseny, 1924-2020: “En aquesta exposició s’explora l’intercanvi en totes dues direccions entre surrealisme i disseny, juxtaposant obres d’art surrealista i peces de disseny destacades dels últims cent anys.”
Oficina de Turisme. Ajuntament de Griona. Itineraris de Natura: Puig de Sant Miquel
- Anar a caminar des de la Vall de Sant Daniel: no podem negar que Girona també és una ciutat amb un gran patrimoni natural, un exemple de combinació entre creixement urbà i preservació de l’entorn: rius que travessen el punt més urbà de la ciutat, camps, conreus, boscos mediterranis i de ribera, la Devesa, etc. Així mateix, trobem la Vall de Sant Daniel, on s’hi accedeix a través del monestir de Sant Pere de Galligants. Es tracta d’una gran zona verda on s’hi troben diversos itineraris de natura que transiten per l’est de la ciutat: Sant Daniel (7,5 km), Anella Verda (9 km), Galligants i muntanya de la O (3,5 km), Ruta de la pedra (3 km), Puig de Sant Miquel (9 km), Parc de les Ribes el Ter i la Devesa (3,5 km), Hortes de Santa Eugènia i la Devesa de Salt (7,5 km).
Add a comment