Quan es parla d’anar a veure una pel·lícula al cinema de Girona, gairebé de forma immediata – inclús ens atreviríem a dir inconscient- es pensa els Ocine o els Cinemes Albèniz. Tanmateix, són pocs els que es plantegen travessar les portes del Truffaut, el cinema de la ciutat per excel·lència que ofereix films en versió original.
EL DOBLATGE A ESPANYA
D’ençà que l’any 1941 es dictà una llei perquè totes les pel·lícules arribessin a la pantalla gran amb doblatge, havent pogut ser una mesura per poder suprimir missatges que no convenien a la dictadura, a Espanya ens hem acostumat a mirar-ho tot amb el nostre idioma. Si bé és cert que la indústria del doblatge espanyola ha adquirit molts anys d’experiència i ha estat considerada una de les més eficients mundialment, aquest fenomen també ha provocat un efecte negatiu pel que fa al nivell d’anglès i la capacitat de lectura ràpida –tenint en compte que no ens hem acostumat mai a llegir amb subtítols -. En certa manera es podria arribar a la consideració que tals aspectes negatius els pot contrarestar aquell interessat a exercir per la seva conta el nivell d’idioma i la velocitat lectora, sense necessitat d’anar al cinema. Tanmateix, la diferència rau en el fet que l’educació hagués estat pràcticament imposada i de forma obligatòria per aquell que volgués veure pel·lícules.
Així mateix, en moltes ocasions, la pel·lícula doblada no fa justícia al nivell de la pel·lícula original a causa de la pèrdua de qualitat interpretativa pel que fa a les expressions verbals. És així com moltes vegades un film original ens arribarà a transmetre molt més que un film amb doblatge.
HISTÒRIA DEL CINEMA TRUFFAUT
L’any 1990, un grup de persones que es dedicaven a difondre crítica cinematogràfica en diversos mitjans de comunicació de les comarques gironines, van formar el Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona. La intenció d’aquest col·lectiu era ser un element dinamitzador del cinema entès no com un simple vessant comercial, sinó com un element cultural. A partir d’aquí i tenint en compte la falta de projeccions en versió original a la ciutat, van organitzar, amb l’ajut dels Cinemes Catalunya, dues edicions de la Setmana de la Crítica de Girona, on es van presentar films que havien restat inèdits per al públic de la ciutat.
Dos anys després, a través d’un acord amb l’empresa del Cinema Modern, el Col·lectiu passa a programar a la sala B del cinema -on s’ofereix una pel·lícula en versió original cada setmana en dues sessions diàries- i la qual anomenen Cinema-estudi Truffaut. Quan el Cinema Modern tanca, el col·lectiu presenta una candidatura i guanya el concurs per a la gestió del nou Cinema Truffaut i l’any 2001 esdevé part de la cadena més important de cinema europeu: Europa Cinemas.
El Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona es constituí legalment l’any 2000 com a associació cultural sense ànim de lucre.
Aquí podeu descobrir la història sencera del CINEMA TRUFFAUT, l’equip tècnic i el Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona d’avui.
CARTELLERA
El cinema divideix les projeccions en dos blocs: la cartellera habitual on es mostren totes les estrenes i la cartellera de “Le Petit Truffaut”, encarada per als més jovenets de casa.
Add a comment