Sovint es diu que Girona és una ciutat de pel·lícula perquè la seva bellesa és digna de sortir a la gran pantalla. Sovint també s’afirma sense saber que realment la nostra ciutat ha estat la protagonista de les localitzacions a desenes de pel·lícules i/o sèries. A continuació us explicarem 8 d’aquestes:
1) SOLDADOS DE SALAMINA
El famós director David Trueba va trobar a Girona el lloc ideal on poder rodar la seva adaptació cinematogràfica de la novel·la de Javier Cercas amb el mateix nom. Aquest documental protagonitzat per Ariadna Gil, Julio Manrique, Ramón Fontserè o Diego Luna, gira al voltant d’una novel·lista que ha abandonat la seva carrera d’escriptora per investigar la història de l’escriptor i falangista Rafael Sánchez Mazas durant els últims dies de la Guerra Civil espanyola. La història d’aquest escriptor va cridar el seu interès ja que va ser afusellat al costat d’altres cinquanta presoners, però encara que semblés increïble, va aconseguir fugir i amagar-se i l’escriptora intenta esbrinar la veritat d’aquesta història. Algunes de les localitzacions d’aquesta pel·lícula van ser El bar El Bistrot, el bar Núria, el Pont de Pedra, la Llibreria 22 i la facultat de Lletres de l’UdG, no és d’estranyar doncs que obtingués aquell any (2002) el Goya a la millor fotografia.
2) EL PERFUME
A partir d’aquesta pel·lícula, Hollywood també va començar a fixar-se en Girona pel rodatge de les seves filmacions. L’any 2006, el director alemany Tom Tykwer va estrenar aquest drama inspirat amb el best-seller de Patrick Süskind en el que s’explica en detall la vida de l’assassí Jean Baptiste Grenouille durant la Revolució Francesa del S. XVIII.
El Barri Vell de Girona es va convertir en la vila francesa de Grasse i és per aquest motiu que els carrers del centre històric, la Pujada de Sant Domènec i els Jardins de la Francesa van transformar-se per ambientar la llegenda del ‘Perfum’.
3) “THE MONK” (El Monjo)
La Catedral de Girona i els interiors dels jardins de la Casa Colls-Labayen van ser els escenaris que van donar vida al thriller en el qual el mateix Satanàs intenta corrompre a un jove novici, el Germà Ambròs (Vincent Cassel), que, després de ser abandonat a les portes d’un monestir cistercenc, és acollit i educat pels monjos.
4) TENGO GANAS DE TI
La segona part d’aquesta comèdia romàntica, l’adaptació espanyola del llibre homònim de Federico Moccia que tants milers d’exemplars va vendre. Protagonitzada pels actors Mario Casas, María Valverde i Clara Lago, aquesta continuació de la història d’amor entre Hache i Baby, es va veure alterada per l’aparició en escena d’una nova protaognista, Ginebra (Clara Lago), amb la qual Hache (Mario Casas) viu una nova història d’amor. Ambientada en diversos punts de la ciutat, podem reconèixer el Pont d’en Gómez i el Pont de la Princesa tot i que en aquest cas ficció va superar la realitat, ja que els dos protagonistes el travessen amb moto i tots sabem que això és impossible a no ser que siguem uns experts en motocross per poder pujar amb moto les escales per accedir al pont… També va aparèixer l’interior del restaurant Dolce Vita de la Plaça Independència (aquelles finestretes plenes de pasta no van passar desapercebudes pels gironins).
5) DOS A LA CARTA
Al 2013 va sortir a la cartellera la pel·lícula Dos a la Carta protagonitzada per Adrià Collado, Santi Millan o Maleni Olivares. Durant el film, es van poder identificar diversos llocs de Girona com la Casa Bellsola a l’Avinguda Sant Francesc, la Casa Tous al Carrer Bisbe Lorenzana. l’ Avda. Jaume I i finalment, el Carrer Onyar.
6) “GAME OF THRONES” (Joc de Trons)
No podem deixar de mencionar l’arxiconeguda sèrie Jocs de Trons (Game of Thrones) que tant fenomen fan va portar el darrer any, ja que va posar Girona de cap per avall per poder fer creure als espectadors que fins i tot Girona tenia mar. Nombrosos racons de Girona es van veure alterats amb decorats i post producció per donar vida a la ciutat fictícia de Braavos.
Al primer capítol de la sisena temporada Arya Stark demana ajuda per un carrer, el Carrer Bisbe Josep Cartaña, des d’on es pot veure al fons la part del darrere de la catedral. Uns capítols més endavant, té lloc una obra de teatre a la Plaça dels Jurats i en un altre la Pujada Sant Domènech es converteix en un concorregut mercat. Altres localitzacions van ser els Banys Àrabs, el Passeig Arqueològic i la Plaça de la Catedral.
7) Ocho Apellidos Catalanes
En aquesta ocasió els productors de Ocho Apellidos Vascos van posar el punt de mira a Girona per tal de continuar la història d’amor marcada per la comèdia que van iniciar en Rafa i l’Amaia, el sevillà i la noia basca que protagonitzen ambdues pel·lícules. A aquesta segona part van aparèixer noves cares com les de Berto Romero, la Belén Cuesta o la Rosa Maria Sardà entre altres.
Gran part de la trama va tenir lloc al poble de Monells, però en alguna ocasió es va poder identificar l’estació d’AVE de Girona (tot just quan arriba el pare d’Amaia) o alguns racons i locals del barri Vell.
8) “The legend of the blue sea”
Volem acabar aquest post incorporant a la nostra llista la nova producció coreana “The legend of the blue sea”, una sèrie que està triomfant a l’altra punta del planeta. Es tracta d’una adaptació moderna inspirada en el mite de la Sireneta, que novament, va veure la localització idònia en el Barri Vell. Els seus protagonistes són actors molt coneguts a Corea del Sud (Lee Min-Ho i Jeon Ji Hyun) i segons s’ha pogut conèixer pel balanç anual de la Girona Film Office els rodatges que es van realitzar a Girona durant l’any 2015 van deixar, de forma directa, 3.762.170 euros a la ciutat.
Després d’haver llegit axió, ara si que podem afirmar amb tota seguretat, que Girona és una ciutat de pel·lícula.
Font: Girona Secreta
Add a comment