Encara que les nombroses veus crítiques que es van alçar fa uns anys en contra dels peatges amb el popular “no vull pagar” no va tenir efecte, sembla que Abertis s’ha posat les piles i està intentant millorar el seu servei a les autopistes catalanes. I és que l’AP-7 té l’honor de poder presumir de tenir el primer peatge de l’Estat Espanyol sense barreres: es tracta del peatge de La Roca del Vallès en direcció Girona.
Aquest sistema, conegut com free flow, ja existeix a les autopistes més modernes de pasos com Australia, Singapur o Estats Units, però fins ara no havia arribat al nostre territori. El sistema permet realitzar el pas pel peatge a una velocitat de 60 quilòmetres per hora sense haver d’esperar a que el semàfor es posi verd ni que s’obri la barrera.
Tot i això, no qualsevol usuari de l’autopista pot utilitzar aquest mètode: és necessari comptar amb un VIA-T (més conegut com a teletac). Només els vehicles que tenen aquests dispositius, que són aproximadament la meitat de tots els que circulen per les autopistes catalanes, poden creuar el peatge sense la necessitat d’aturar el vehicle.
El sistema free flow va començar a implementar-se en aquest mateix peatge l’any 2014 en una prova pilot, però no ha estat fins ara quan s’han habilitat dos carrils per a poder circular-hi i passar la barrera sense haver d’aturar-se.
L’objectiu d’aquesta iniciativa és augmentar la fluïdesa del trànsit i fer més còmode el pas dels vehicles. Tot i la seva simplicitat, el bon funcionament del sistema ve donat per una correcta col·locació del dispositiu. Encara que aquest sembla que suposi un problema, és cert que es va estudiar treballar amb el sistema free flow mitjançant el reconeixement de matrícules, però aquest és un àmbit no regulat per la legislació vigent i per tant no es va poder tirar endavant, encara que no es descarta recuperar-lo en un futur.
Autopistas ha dut a terme un programa ampli de millores a l’AP-7 amb l’objectiu de convertir-la en una de les autopistes de referència a Europa pel que fa a la seguretat, la innovació i la qualitat. Aquest programa consisteix en la incorporació d’una sèrie de millores tècniques en l’àmbit de la seguretat, el manteniment, la innovació i l’assistència a la via. En aquest últim any, cal destacar el pla de renovació de les àrees de servei de l’AP-7, finalitzat l’any passat, que es van dur a terme adaptant l’oferta actual a les necessitats d’aturada i descans dels clients, amb la finalitat de transformar el concepte de servei al client mitjançant el redisseny, la millora i la modernització d’aquests espais.
Avui dia, Autopistas continua amb el procés de millora de l’AP-7, considerada la principal autopista que connecta Espanya amb Europa, amb un pla de millores orientat a implementar les solucions de mobilitat i seguretat més noves que assegurin la cohesió territorial i social, el creixement i l’articulació equilibrada i sostenible dels territoris, i la millora de la qualitat i la seguretat del servei per a tots els usuaris.
Com col·locar el dispositiu VIA-T per a poder utilitzar el sistema free flow?
El Via-T és el sistema de pagament per autopista més còmode, ràpid i segur. Així i tot, la col·locació correcta d’aquest dispositiu és fonamental perquè funcioni bé.
En cotxes o vehicles lleugers, el Via-T s’ha de col·locar per dins del parabrisa (vidre del davant), a la part superior central i a uns 5 centímetres del marc superior, darrere del mirall retrovisor. En el cas dels camions i vehicles pesants, s’ha de col·locar a la part inferior central, a uns 5 centímetres del marc inferior.
Si el parabrisa disposa d’una zona ombrejada de punts, que recorre la part superior i s’eixampla al centre, és aquí on s’ha de col·locar, a la part més ampla de la zona de punts.
A les motocicletes haurà d’anar al carenat, mai a la jaqueta. Abans, hauràs d’haver netejat la superfície de la zona escollida del parabrisa per a una adhesió correcta. El suport ha de deixar-se instal·lat permanentment al parabrisa del vehicle.
Per raó de seguretat, el dispositiu VIA T s’ha de dur correctament col·locat al parabrisa, i no a la mà, pel risc que això comportaria per a la conducció i perquè representa una infracció sancionable.
Add a comment