Curiositats i secrets de Girona que no sabies

Girona és una ciutat plena de secrets i històries i, tot i passejar-la d’amunt a avall des de petits, sempre acabem descobrint curiositats i detalls que desconeixíem. Avui us volem sorprendre amb cinc curiositats de la ciutat bastant desconegudes. Us animeu a descobrir-les?

 

“Girona la morta”

No fa ni 100 anys, quan corria l’any 1936, els comunistes del POUM definien així la ciutat de Girona: “Urbs enfosquida per la xarxa paorosa dels trenta convents; seu del fanatisme; ciutat de pedra per dins i per fora, de cos i ànima; sucursal del Vaticà; castigada per la boirina obscurantista del passat”. Aquesta visió era compartida per molts altres sectors, arribant-se a guanyar el sobrenom de “Girona la morta”.

 

Un claustre musical a la Catedral

Com us imagineu que sona, musicalment, el claustre de la Catedral de Girona? Al llibre “Llegendes i misteris de Girona” de Carles Vivó – que us recomanem totalment! – Vivó ens explica que el claustre pot ser interpretat sota una visió musical. D’aquesta manera, cadascun dels capitells amb formes d’animals són la representació d’una nota del pentagrama. Un exemple n’és el lleó, que es vincula amb la nota Sol. Segons Vivó, el claustre mostra esculpit la música d’un cant gregorià.

 

El parc urbà més gran de Catalunya és a Girona

A Nova York tenen el Central Park, a Londres el Hyde Park… i a Girona tenim la gens menyspreable Devesa. Entre el Ter, l’Onyar i el Güell, el Parc de la Devesa és el parc urbà més gran de Catalunya, amb una extensió de 40 hectàrees. Des que els seus plàtans es van plantar als voltants del 1850, la Devesa ha estat declarada com un Bé d’interès cultural i com a Bé cultural d’interès nacional.

 

 

Una muralla romana d’allò més especial

Si heu visitat ciutats que antigament havíen format part de l’Imperi Romà debeu tenir en ment les seves muralles quadrades o rectangulars. Aquest era el seu modus operandi fins que van arribar a Girona… una ciutat que per la seva forma i el seu terreny els va obligar a modificar la seva tradició creant la primera muralla amb forma triangular. 

 

Un dels responsables d’obra de la Catedral, desaparegut

Les escales de la Catedral, la seva gran nau gòtica, la seva façana visible des de tants i tants punts de la ciutat… Sembla mentida que un edifici tan visitat i estudiat com aquest amagui un secret com el que us anem a explicar ara. Resulta que el Sr. Bofill, un dels responsables de la obra de creació de la Catedral de Girona va desaparèixer poc després d’acabar-la. Ens ho explicava Mar Bosch a “1001 curiositats de Girona”, on apuntava que una de les llegendes diu que es va suïcidar de la por que tenia que la Catedral s’ensorrés. Altres versions menys ma`cabres apuntaven que donat que tenia poques esperances en que la Catedral es mantingu´és en peu va decidir fugir a It“àlia per no veure com s’ensorrava. Mai sabrem del cert que va succeïr! Tot i això, queda clara la seva poca confiança en l’arquitectura de la Catedral. 

  • No comments yet.
  • Add a comment

    També et pot interessar...

    al dia!

    Vols rebre l’actualitat de Girona al teu correu electrònic? 

    PD: No som gens pesats i podràs borrar-te de la llista quan vulguis!


    Els més populars